Asra yemin olsun ki !..
İkindi Vakti- İkindi Namazı… Niçin diğer vakitler değil de ikindi? Niçin diğer namazlar değil de ikindi namazı? Buna biraz yoğunlaşalım. Bakara / 238 de geçen Orta Namaz tabiri alimlerin çoğuna göre İkindi Namazı! İkindi vakti- ikindi namazı üzerine bildiklerimizi hatırlayalım:
- İkindi; akşamın seheri! Sabahın seherine yakın Teheccüd nasıl kıymetli ise; akşamın seheri ikindi de öyle kıymetli.
- İkindi; batışa yöneliş! İnsan sonu, tükenişi, eriyişi, bir gün herşeyin biteceğini, yeni bir dünyaya doğmak üzere tıpkı güneş gibi guruba yöneleceğini hatırlıyor.
- Dünya telaşının arttığı, akşam eve ekmek götürme derdi ile gayretin fazlalaştığı bir zaman dilimi ikindi. Böyle bir anda Allah’ı hatırlamak, kalkıp namaz eda etmek yürek ister! Kesret kalabalığının orta yerinde Vahdet zikridir ikindi!
- Gündüzle görevli meleklerin nöbeti, gece meleklerine devrettiği zamandır ikindi. Defterler son notlarla birlikte gözden geçirilir, tutanaklar değişmemek üzere kesinleşir. Tevbe ve İstiğfar için ; köprüden önce son çıkıştır ikindi!..
- İslâmî Gün; ikindi ile başlar! Perşembe günü ikindiden sonra “ Cumanız Mubarek Olsun ” derdi büyüklerimiz! Yeni günün sabahıdır ikindi!
İşte bu konuda Kainat Gülünden (a.s) yayılan rayihalar:
- “İkindi namazını kaçıran kimse, sanki evlad u iyalini de, malını da elinden kaçırmış kimse gibidir.”
- “Kim ikindi namazını kasten terk ederse ameli bâtıl olur.”
- “Siz nasıl şu ayı hiçbiriniz zahmete düşmeksizin görebiliyorsanız, Rabbiniz’i de (cc) de öylece göreceksiniz. Artık güneşin doğuşundan evvelki (teheccüd) ve batışından evvelki (ikindi) namazların hiçbirinden alıkonmamak için elinizden ne gelirse onu yapmaya çalışınız.”
- “Birtakım melekler geceleyin, diğer takım melekler de gündüzün birbirini müteâkip size gelirler. Bunlar sabah ve ikindi namazlarında birleşirler. Sonra içinizde kalmış olan melekler semaya yükselirler. Rabb’ileri namaz kılmış kullarının hallerini en iyi bildiği halde, yine o meleklere: “Kullarımı ne halde bıraktınız?” diye sorar. Onlar da: ” Biz onları namaz kılar halde bıraktık ve yanlarına da namaz kılarken varmıştık, derler.”
- “Her kim salat-ı berdeyni (yani iki serinlik vakti olan sabah ve ikindi namazını) kılarsa cennete girdi gitti!” (Buhari, Mevakitü’s-Salat, 552,553,554,555,574...
Ve ikindi; HİÇLİK fısıltısıdır dingin gönüllere!... Gece; Vahdeti sembolize eder! El ayak çekilir, kalabalıklar dağılır ve her insan kendi tekliğine yönelir! Hiçliğine yönelmek, sıfırlanmak, yüklerinden boşanmak, ağırlıklarını atmaktır ikindi! İkindiyle başlayan süreci okuyabilenler; hüsrandan çıkışa namzet olurlar!
Niçin ikindi ve niçin ikindi namazı sorumuza karşılık netten elde ettiğimiz şu bilgiyi hayli dikkate değer bulduğumuz için özetle nakledelim:
Mısır’da hekimlik yapan Dr.Zübeyr KERAMİ, Kahire’de düzenlenen KURAN- I KERİMDEKİ TIBBİ GERÇEKLER konulu Milletlerarası İslam Konferansına sunduğu tebliğde başlığa şu cümleyi taşır: “İkindi namazı kişinin ruh ve bedenine tesir eden pek çok hastalığa deva olabilir ”
Tezini ispatlarken şunları belirliyor Dr.Kerami:
- İkindi vakti ile insan metabolizması arasında senkronize bir durum söz konusu! Şöyle ki beyinde bir merkez olan biyolojik saat ile İkindi arasında eş zamanlılık mevcut!
- Saat:15.00-16.00 arasında insan bedeninde adrenalin hormonu salgısı zirveye çıkıyor. Bu da başta Hipertansiyon olmak üzere pek çok hastalığın ana sebebi.
- İkindi namazı eda edildiğinde beyinde bir merkez olan hipokampus uyarılarak gevşeme sağlanıyor. Bu gevşeme adrenalini dengeye getiriyor ve bu namaza devamlılık gösterenlerde adrenalin artışından kaynaklanan hastalık riskleri düşüyor!
- Dolayısıyla bu namaz, ruhi faydalar yanında tıbbi korunmanın, sıhhi dengenin başlıca faili!
Kur’anın Orta Namaz tabirini “Denge Namazı” diye düşünecek olursak, Dr.Kerami hiç de yabana atılmayacak mucizevi bir gerçeğe dikkat çekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder