Şafiiler namaza niyyet edib arkasından tekbir getirdikten sonra Teveccüh okurlar İşte Teveccüh duası budur
Hz. Ali'nin rivayetine göre Hz. Peygamber namazı ikamede veccehtu ile başlardı.- “Allahumme veccehtu vechiye lillezi fetares-semavati vel-erda hanifen muslimen vema ene minel-muşrikine inne salati ve nüsuki ve mahyaye ve memati lillahi rabbil-alemine laşerike lehu ve bizalike umirtu ve ene minel-muslimine
İftitah tekbirinden sonra Resulullahın okuduğu duanın anlamı :“Ben yüzümü yeri ve gökleri yaratan Zât’a, O’ndan başka her şeye sırt dönerek ve O’na teslim olarak çevirdim. Ben, asla müşriklerden değilim. Muhakkak ki, benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm hep Âlemlerin Rabbi olan Allah (cc) içindir. O’nun şeriki yoktur. Ben bununla emrolundum. Ve ben Müslümanlardanım.
bir kaynakta arapçasını bulamadım ama bu duanın daha uzun bir versiyonu var türkçesini buldum yukarıdaki duaya Allah Resulü şu sözleride ilave ediyormuş
Allah'ım Sen Melîksin. Senden başka ilah yoktur. Sen, benim Rabbimsin, ben de Senin kulunum. Ben nefsime zulmettim. Günahlarımı itiraf ediyorum. Sen, benim bütün günahlarımı affet. Senden başka günahı affedecek yoktur...”
Allah Resulü Hanefilerin Subhanekeyi okuduğu yerde bazen bu duayı da okumuştur, bir de Ebu Hureyreden gelen "Allahumme baid ...." şeklinde başlayan bir dua rivayet ediyor.
Bütün bunlar Namazın ruhuna uygun olmak şartıyla farklı duaların okunabileceğini gösteriyor, Subhaneke duası daha çok Allaha tazim ağırlıklı bir dua iken Veccehtü duası Allaha söz veriş, itiraf, kulluk sunuşu ağırlıklı bir dua niteliği taşıyor.
Her ikiside güzel dualar, benzeri anlamları taşıyan dualar edilebileceğini de gösteriyor bize
Eğer arapçasını ezberlemekte zorluk çekiliyorsa, ya da arapçasını okurken içselleştirmekte, zihne gönle bu dualardaki anlamları aktaramıyorsak, türkçe olarak da duaları okuyabiliriz, zira Allah resulünün sünnet kendi ana dilinde gönlünün, zihninin, aklının anlıyabileceği, algılayabileceği, duyabileceğı, duyumsayabileceği bir dille kendine ve Rabbine seslenmekti.
"Ne dediğinizi bilinceye kadar sarhoşken namaza yaklaşmayın........(Nisa 43)" şeklinde devam eden ayeti kerimede önemli olanın ANLAMAK olduğu bize söylüyor.
NE DEDİĞİNİ BİLMEK olduğunu bize söylüyor
sözler GÖNLÜMÜZDE yankılanmalı
sözler ZİHNİMİZDE yer bulmalı
sözler AKLIMIZA takılmalı
sözler KALBİMİZE işlemeli
Namaz hareketlerden ibaret değildir, Namaz aynı zamanda
SÖYLEMEKTİR
NE SÖYLEDİĞİNİ BİLMEKTİR
KONUŞMAKTIR
NE KONUŞTUĞUNU BİLMEKTİR
DEMEKTİR
NE DEDİĞİNİ BİLMEKTİR
İSTEMEKTİR
NE İSTEDİĞİNİ BİLMEKTİR
DUA ETMEKTİR
NE İÇİN DUA ETTİĞİNİ BİLMEKTİR
ARAPÇA BİLMİYORSANIZ NASIL BİLECEKSİNİZ?
ALLAHIN NİSA 43 AYETİNİ NASIL YERİNE GETİRECEKSİNİZ?
ALLAH SİZİN ARAPÇA BİLMEDİĞİNİZİ BİLMİYORMU?
ALLAH SİZİN KAVMİNİZİ DİLİNİZİ YARATAN DEĞİLMİ?
ALLAH KURANI ARAPÇA İNDİRDİ, NAMAZDA KIRAATI ARAPÇA, KURANCA YAPIN
ANCAK DUALARI NE DEDİĞİNİZİ BİLEREK YAPIN.
DUA DAVET DEMEKTİR, ÇAĞRI DEMEKTİR, ÇIĞLIK DEMEKTİR.
ALLAH AŞKINA, ALLAHI NEYE DAVET ETTİĞİNİZİ BİLİN!...
NAMAZ ZATEN DUADIR, SALATIN ANLAMI ZATEN DUADIR
Esselamu aleyna
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder