11 Ağustos 2011 Perşembe

12 ağustos akşam - Namaz dinin direğidir


Namaz Dinin Direğidir!
Yine onlar (o müminler) ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler; Ve onlar’ki, namazlarına devam ederler. İşte, asıl bunlar varis olacaklardır;
Nebevi dilde namaz, gözün nurudur. Gözün nuru bebek misali gibi. Onun için namazı terketmek, sana muhtaç çocuklarını terk etmek kadar acıdır. ”kişi ile şirk arasında namaz vardır” der nebi (s.a.s.).
Namazı dik olanın kulluğu da dik olur inşallah. Namaz onun için dinin direğidir. Namaz bir tevhid eylemidir. Bütün müstekbirlere baş kaldırıdır.
Peygamberimizin (s.a.s.) ‘dinin direği’, ‘müminin miracı’ ‘cennetin anahtarı’ ‘gözümün nuru’ olarak tanımladığı namaz, İslâm’ın olmazsa olmazıdır.

Kur’ân, kasten namaz kılmayanların cehenneme gireceklerini söyler: “Sizi cehenneme sevk eden nedir? Derler ki: Namaz kılanlardan değildik!”.

Namaz müminlere vakitli olarak farz kılınmıştır ve günde beş vakit (sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı) eda edilir. Hayatın hızlı koşusu içinde Allah’ı, ahireti, ölümü, görev ve sorumluluklarını unutan insan günde beş kez namazla kulluğunu hatırlar ve yeniden dirilir.

Her namaz bir inkılâptır, bir diriliştir;
kul onunla şirk batağından tevhid atmosferine,
geçici dünya zevklerinden ebedi ahiret lezzetlerine,
şeytanî etki alanından ilahî huzur iklimine geçer.

Tertemiz bir kalp, tertemiz bir beden ve elbise ile Allah’ın huzuruna çıkan kul, yönünü kıbleye yani Kâbe’ye döner.
Allah’ın evi olan Kâbe’ye yönelen mümin, kalbini ve düşüncelerini Allah’a odaklar; diğer kıblelerden, anlam ve değerlerden yüz çevirir.
“Herkesin bir kıblesi vardır”.
Yüzünü Kâbe’ye döndüğü halde özünde başka varlık ve değerleri kıble edinenler, gerçekte istikbâl-i kıble yapmış olmazlar.
Namaza başlarken niyeti kalple yapmak esastır; farkında olmadan söylenen cümleler gerçek niyet olamaz.
Gerçek niyet, Allah rızası için namaza durduğunun şuurunda olmaktır.
Ellerini kaldırıp ‘Allâhu ekber’ diyen mümin, artık dünyayı, dünyevî düşünce ve kaygıları elinin tersi ile geriye itip, son namazını kılar gibi kalbini yüce Allah’a bağlar.
Sübhaneke duâsını okuyup Allah’ı hamd ile tesbih eder, ismini yüceltir ve tevhid inancını tazeler

Vuslat dergisi

Hiç yorum yok: