7 Temmuz 2011 Perşembe
8 temmuz ikindi - FATİHANIN ZİHNİ İNŞASI 18
Fatihanın başındaki besmele aynı zamanda fatihayı anlama/algılama konusunda yardım dileğidir
bu konuyu Yeni asrın ışığında adlı tefsirinde müfessir Bayraktar BAYRAKLI şöyle açıklar;
Be Harfi:
Besmelenin başındaki (be) harfi, ile manasının yanısıra sığınma manasına da gelir. "Başkası adına" bir işi yapmayı ifade eder. Be harfinin anlamıyla ilgili Elmalılı Hamdi Yazır şu tesbitleri yapmaktadır:
Besmele'nin yapısını oluşturan kelimelerin odak noktasını (be) harfi teşkil etmektedir. Bu harf sayesinde biz Allah'a ulaşırız. Bütün varlıkların gelişmesinin başlangıç noktası ve varlıkların tek isteği olan rahman ve Rahîm
Allah'ın ismini, kalbimizde niyet ettiğimiz, ama henüz pratiğe geçirmediğimiz işimize bağlayacak olan en özlü ve kısa söz, bu (be) harfidir.
İsteklerimizi yapmakta ne kadar serbest olursak olalım, yaptıklarımızın tam sebebi olmadığımız bir gerçektir. Çünkü bizim isteklerimiz, varlık zincirinde ilk sının teşkil etmemektedir. Onların akışı içinde bir değişim ânını oluşturmaktadır. Onun içindir ki, bütün isteklerimizin aksamadan ve sıkıntısız olarak meydana geldiğini görmüyoruz. Demek ki başarılarımız, her şeyin ilk sebebi ile isteklerimiz arasındaki münasebetin bereketine bağlıdır. Bu bereket, başlangıçta rahman olan Allah'a, sonunda da Rahîm olan Allah'a bağlıdır. Bilsek de bilmesek de bu, oran, ciddiyet, ilişki, bağlantı ve bütünlük arzeden genel bir kanundur. Bu kanunun ortaya çıkması, varlığın sebebidir. İşte besmeledeki (be), bu kanunu ifade eden başlangıç harfidir.
(be) harfinin asıl manası, yapıştırmak'tır. Karıştırma ve beraberlik, yardım dileme, pekiştirmek ve yemin gibi birçok manası daha vardır. Müfessirler besmeledeki bu harf veya kelimenin manasının, ayrıca, beraberlik veya yardım dileme anlamına geldiğini de söylemişlerdir.
O zaman aklımıza bir soru geliyor: Bu harf neyi neye bağlıyor? Cevap olarak denebilir ki; insanın yapmaya niyet ettiği herhangi bir işi Allah'a bağlamaktadır, ya da kişi, o iş için Allah'tan yardım dilemektedir. Mesela Kur'an okumaya başlayan bir insan, okuyuşunu Allah'a bağlıyor, O'ndan yardım di-ivor ve o işi O'nun adına yaptığmı itiraf etmiş oluyor. Böylece yapılan okuna eyleminin yürütülme işini Allah'a havale etmiş olmaktadır.
Bu duruma başka bir örnek verebiliriz: Hz. Peygamber'e Hira mağarasında. (Rabbinin ismi ile oku) denmiştir. Cebrail okuma işini Allah'a bağlamıştır, yani Allah'ın müdahalesiyle okuma faaliyetinin yürütüleceğini günceme getirmiştir. Böylece (be) harfi, bir önceki niyet edilen eyleme bağlı olrak iş görmekte ve o eylemi Allah'a bağlayarak O'ndan yardım dilenmesi gerektiği öğretilmektedir. [64]
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder