22 Ekim 2011 Cumartesi

23 ekim sabah - mihenk taşı


"Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir." (İsra/78)

Kuran-ı Kerim Meali'nin alt kısmında ayetle ilgili olarak ise şu açıklama yer almakta:

"Müfessirlere göre bu ayet, beş vakit namazı ifade etmektedir. Şöyle ki: Güneşin dönmesi, yani zeval vaktinden sonra öğle ve ikindi namazı, güneşin batmasından sonra akşam ve yatsı namazları vardır. Sabah namazı ise ayrıca zikredilmiş ve bu namazın şahitli olduğu belirtilmiştir. Çünkü, tefsircilerin beyanına göre, gece melekleri ile gündüz melekleri sabah namazında buluşur, hep birlikte bu namazın kılındığına şahit olduktan sonra gündüz melekler kalır, gece melekleri ise semaya yükselirlermiş."

(Kuran-ı Kerim ve Açıklamalı Meali- Heyet-TDV Yayınları)

Evet, gece melekleri ile gündüz melekleri sabah namazında buluşuyorlar ve sabah namazını kılan bahtiyar insanları seyrediyorlar.
Uykunun, nefsin ve şeytanın telkinlerine kulak vermeyip herkesin uyuduğu bir vakitte namaza koşmuş güzel ve seçkin insanları izliyor ve onların sabah namazlarına şahit oluyorlar.

Ne güzel bir manzara değil mi?

"Sabah namazını yaşamak" diye işte buna derler herhalde....
"Sabah namazı farklıdır ve herkes o farkı kavrayamaz, namazlar içinde en zor gelen namaz sabah namazıdır" sözleri herhalde bu meleklerin şehadette bulunduğu müstesna manzarayı kasdediyordur. Kaynakwh webhatti.com: Sabah Namazını Yaşamak

Sabah namazı niye önemlidir? Elbette meleklerin şehadetinden dolayı... Meleklerin şehadeti ve duaları.....

Güne böyle başlar bir müslüman. Sabahın nurunda abdestle, besmele ile evden çıkar, yolda ağır ağır camiye doğru ilerlerken güne dua ve zikirle başlar; Kuran'dan sureler okur. Evden çıkarken euzu-besmele ile şeytandan Allah'a sığınır, gün içinde günah işlemekten, şerden, kötü işlerden, nefsin, şeytanın ve kötü insanların şerrinden korunmak için "Muavvezeteyn/Felak, Nas"ı okur. Fatiha ile kulluğunu ve Allah'a bağlı olma istek ve arzusunu iletir. Ardından nebiler nebisine salevatla ağır ağır camiye doğru ilerler. Attığı her bir adım onu manen diriltirken her adım ona binlerce mükafaat kazandırmaktadır.

Camiye varınca sabah vaktinin rahmet ve bereket deryasından nasip almak için koşup gelen diğer müminlerle birlikte huzuru ilahide divana durulur. Meleklerin seyrinde güne en güzel şekilde başlayan bu güzel insanlardan olmak "seçkin" olmak değil midir sizce?Kaynakwh webhatti.com: Sabah Namazını Yaşamak

Evet, siz hiç sabah namazı keyfi yaşamadınız mı?

Güne cemaatla ve camide namazla başlamak için daha ne duruyorsunuz?

Haydi bir plan yapalım.

İlk işimiz akşamları erken yatmak olmalı.

Peygamberimiz (a.s) yatsıdan sonra çok oturmayı tavsiye etmiyor. Erken kalkmayı ve erken yatmayı tavsiye ediyor. Erken yatamayanların sabah namazına kalkamama veya evde acele ile kılma sorunu yaşayacakları aşikardır. Akşamları geç vakitlere kadar oturan, TV önünde iğdiş olan bedenlerimiz ve ruhlarımız sabahları erken kalkmayı unuttular. Bu sebeple öncelikle bir müslüman sabahları erken kalmak için akşamları erken yatmaldır.

İkinci işimiz hemen yarından başlayarak sabah namazını haftanın yedi gününün en az dört gününde camide cemaatla kılmaya çalışmalıyız.
Yani ömrümüzden geçem bir haftanın en az dört gününde sabah namazını meleklerin şahitliği ile kılmalıyız.

Azim ve irade gösterirsek yapamayacağımız iş yoktur. Müslümanların sabah namazından alacağı çok şey var.

Sabah namazı ayrıca bizim bilinç ve duruşumuzun da en önemli mihenk taşıdır unutmayalım......

Vesselamu ala menittebeal hüda.....

AHMET YAPICI

Hiç yorum yok: