30 Eylül 2011 Cuma
1 ekim öğle - Namaz kuranı gündem yapmak
Hakim olan Kuranı hayata hakim kılmak isteyenler mutlaka kuranı kendilerine öncelikli gündem yapmak zorundadırlar. Toplumun bütününe Allahu Tealanın kitabını hakim kılma hedefi olan muslüman bireyin bütün günlerinin gündemini kuran oluşturmalıdır.
Kuranın bir müslümana gündem olması nedemektir? Her gün vaktinin önemli bir bölümünü doğrudan kuran mütaalasına ayırması demektir, kendisini bu işe hasretmesi demektir, sair vakitlerinde de bu atmosferi teneffüs etmesi demektir, birlikte olduğu kişilere bu havayı yansıtması demektir, mütaalalarından elde ettiğini başkalarına aktarması demektir, başkalarının kurandan yakaladıkları önemli tesbitleri alması demektir.
Ve kuranın genl gündem olabilmesi için de kuranı kendisine bu şekilde gündem yapanların sayısının toplum içerisinde onbinlere ulaşması gerekmektedir.
Bu kuranın bizi iki cihanda felaha erdirebilmesi içign, bu kuranın fonksiyonu üzerimizde icra edebilmesi için, bizim bu kurana, Allahın ipine sımsıkı sarılmamız icabeder ve zaten bununla emrolunmadık mı?
Allahın ipine, kurana sarılmak demek ne demektir, bu sarılma işi nasıl olacak? söylediğimiz gibi, her gün, önemli bir zaman diliminde kuranla ciddi anlamda beraber olmak, kuranı mütaala etmek demektir. Evet, hergün ve hem de önemli bir miktarda.
Kuranın gerek ferdi hayata ve özellikle toplumsal hayata yön verebilmesi için müslümanın kuranı bu şekilde gündeminin birinci sırasına alması ve hiç bir zaman da bu birinci sıradan indirmemesi gerekir.
Fakat iyice düşünüldüğünde bu büyük bir iddiadır, zor bir şeydir ve herkes tarafından da kolay kolay yerine getirilecek gibi değil. Ya her gün önemli bir zaman ayırıp bir yere çekilerek kendimizi bu işe hasretmekle olabilir ki, iyice düşünüldüğünde bu zor bir meseledir ve yapabilecek insan sayısı çok azdır. Allahu tealanın kitabını hayata hakim kılma meselesi elbette zordur ve bir seviye ister, bir gayret ister, bırakınız pratiğe geçirmeyi teori olarak dahi zordır. Fakat elbette imkansız değildir.
Kuranı bu şekilde gündem yapabilmenin yollarından birisi, bu işi namazla yerine getirmektir, yani namaz içerisinde çok çok Kuran okumaktır.
Araştırıldığında görülecektir ki, Allah resulü ve muhterem arkdaşları bu işi namazla yapmışlardır, yani kuranı değişmez ve biricik gündem olarak tutmayı, namazlarda uzun uzun okuyarak başarmışlardır, Allahın kitabını her gün okuyarak. Aynı zamanda hafızlıklarını veya mevcud ezberlerini ancak namazlarda, özellikle farzlarda ve teheccüdlerde uzun uzun okumak sureti ile muhafaza edip unutmadıklarını görüyoruz.
Namazlarında Elemtera dan aşağı küçük surelerin dışına çıkmayan bir toplumun kuranı hayata hakim kılma iddiları elbette gülünecek ve acınacak bir durumdur.
Bazılarımız şöyle diyebilir: Biz durmadan hatim yapan nice hafızlar biliriz,. onların kuranı hayata hakim kılma, kuranı gündem yapma gibi bir dertleri yoktur.
Onlar öyle olabilir fakat unutmayalım ki kuranı gündem yapacak olanlar, kuranı hayata hakim kılacak olanlar, yine onu durmadan okuyup mütaala edenlerin içinden çıkacaktır.
Mehmet Göktaş (Namaz gözaydınlığım kitabından)
Göz aydınlığımız olsa namaz, aydınlatsa hepimizi..Mehmet Göktaş, Namaz Gözaydınlığım
“Namaz Gözaydınlığım” kitabında ise, Mehmet Göktaş ısrarla ibadetin sadece fikir ve düşünceden ibaret olmadığını söylüyor.
Kitabın başına konulan “Rek’ateyn” isimli şiir tadındaki yazıda, hepimizin adına bir dua ediyor Göktaş. “Namaz bize şimdiye kadar ne verdi?” sorusuna da yanıt arıyor,
“Biz namazın hakkını verdik mi?” sorusuna da.
Namazı terk etmek üzerine söylenen hadislerin de incelendiği kitapta, bütün bir kainatın ibadeti olarak namazdan bahsediliyor.
“Kuran’ı gündem yapmak” diyor Göktaş Hoca, ve bunu sağlayacak olan namazın bölümlerini de teker teker açıklıyor. Kendi arkadaş çevresinden namaza başlama hikayelerine de kitabında yer veriyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder