30 Mayıs 2011 Pazartesi
31 mayıs sabah - bugün sabah kendine bir kunut oku
Bugün sabah namazında Allah resulünün bir sünnetini ihya edelim, hayat verelim, diriltelim, dirilelim.
Allah resulünün olağanüstü zamanlarda yaptığı söylenen bu sünnetin günümüzde hiç eksik edilmeden yapılması gerekiyor, hem müslümanlar için hem kendimiz için akın akın gelen saldırılara karşı bu sabah rukudan sonra tekbir getirerek bir kunut yapalım,
Türkçesini altta yazdığım vitrde okuduğumuz dualara bakınca kunutun bir sözleşme, bir ant verme, bir af dileme, bir kulluk deklaresi olduğunu görürüz, bunları türkçesiyle yaparak nefsimize bir ültimatom verelim.
gerisi size kalmış, ilavemi yaparsınız, birilerine bedduamı edersiniz, kendinize ve birilerine duamı edersiniz? sadece bu sabahlamı yetinirsiniz, sadece sabahlamı yetinirsiniz.
Ancak unutulmuş bir sünnet var ortada ve diriltilmeyi bekliyor,
kendisini hatırlayanları diriltmek için.
VİTRDE OKUDUĞUMUZ KUNUT DUALARININ ANLAMI
Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.
Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.
Ebu Davud’un İbn Abbas’tan yaptığı rivayete göre, Hz. Peygamber (a.s.m) ) bir ay aralıksız öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarında, her namazın sonunda / sonuncu rekatta: "Semiallahülimenhamideh" deyince kunut yaptı (kunut: dua veya beddua okumaktır). Bu kunutta Beni Süleym’den bazı kabilelere; Ri’l’e, Zekvan’a ve Usayye’ye beddua etti, arkasındakiler de “amin” dediler. (bk. Ebu Davud, Salat, 345).
Vitir namazında üçüncü rekatte kunût tekbiri almak vaciptir. İftitah, kunût ve zâid tekbirleri alırken elleri kaldırmak sünnettir.
Vitir namazının üçüncü rekatinde Kunut Duası okumak, Hanefi Mezhebi'ne göre vaciptir. Diğer üç mezhebe göre, vitir namazında kunût duası okumak sünnettir.
Vitir namazında üçüncü rekatte, zamm-ı sûreden sonra kunût tekbiri alınır, ardından içinden kunût duaları okunur.
Cemaatle kılınan vitir namazında, hem imam, hem cemaat kunût dualarını içinden okur.
Vitir namazı dışında kunût okunması ise, tartışmalıdır:
a) Olağan Zamanlarda Sabah Namazında Kunût Okumak:
Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, sabah namazında, ikinci rekatın rükûsundan doğrulduktan sonra da kunût duası okumak sünnettir, cemaatte seslice okunur; Malikîlere müstehaptır. Hanefi Mezhebi'ne göre ise, olağan zamanlarda sabah namazında kunût okumak mekruhtur. Çünkü Hz.Peygamber (s.a.v) sabah kunûtunu olağanüstü zamanlarda okumuştur. Sabah namazında kunût duasını okuyan Şafiî veya Malikî bir imama uyan Hanefi, susup sessizce bekleyebileceği gibi, içinden kunût duasını da okuyabilir.
b) Olağanüstü Zamanlarda Sabah Namazında Kunût Okumak:
Hanefilere göre, vitir dışında, sıkıntı, fitne ve belâ gibi felaket zamanlarında, sadece imam için ve yalnızca sabah namazında kunût okumak sünnettir; münferid ise kunût okumaz. Bu durumda kunût, ikinci rekatte kavme (rüku kalkışı) durumunda okunur. Muktedi (imama uyan), kunûtun okunması sırasında susar, kıraatin açıktan yapılması durumunda sadece "âmîn" der. Şafiî Mezhebi'ne göre ise, felaket zamanlarında bütün namazlarda ve seslice kunût duası okunabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder